friesjournaal logo

Dit jaar heeft een bijzondere zomer. CdK Brok zei het zo: “De eveneminten gean net troch, mar de simmer bliuwt”. Zo is het.

De Coronacrisis heeft allerlei gevolgen gehad. Geen sportevenementen tot 1 september. Geen Sneekweek, geen PC. Die wordt voorlopig naar 30 september verschoven, maar zeker is ook dat niet.

Ook allerlei zeilwedstrijden gingen niet door. Zie alleen maar naar Sneek. Het zou de 50ste ‘Kleine Sneekweek’ worden. Die zou in mei gevierd worden. Maar ook de Sneekweek zelf gaat niet door. Wat een teleurstelling, zo liet Kars Doevendans, de voorzitter van de KWS, weten. Voor de zeilers, maar ook voor de horeca en haar klanten. 

De liefhebbers van de paardenmanifestaties in Rijs en Buitenpost hebben dit jaar pech. Het fierljeppen is niet zeker. Misschien gaat er hier en daar ook wat kaatsen door. Dat betekent voor ons allemaal heel wat. Ook voor onze CdK. Voor hem – ik weet er nog alles van – is de zomer altijd het drukste seizoen. Van de ene activiteit naar de andere. Het wordt dus ook voor hem een rustige zomer. Gek gevoel.

Ik schrijf dit stukje eind mei. Bij Oudega (SWF) schijnt de zon. De vogeltjes fluiten, er kwam hier een eend met acht kleintjes achter zich aan. In het dorp is het rustig. Alleen de boeren zijn hard aan het werk. 

Ik had nog een tv-optreden. Mijn haar was net zo lang als in mijn jonge jaren, toen dat in de mode was.

Toch een mooie herinnering! Intussen mogen we weer van alles. Ook de cafés en de restaurants zijn weer open. Fijn voor ons allemaal. Maar wat een strop hebben de bedrijven in die sector gehad. De coronacrisis is op zijn retour. De gevolgen komen nog. De Friese economie verwacht een mokerslag, schreef de Leeuwarder Courant. Tanden op elkaar, veerkracht tonen, trochsette!

Partners