friesjournaal logo

           Indertijd had ik gauw in de gaten dat het weinig zin had om me in de Zwartepieten-discussie te mengen. Hoewel ik zelf een jaar of tien als malloot met een zwart geschminkt hoofd optrad bij Jan Venema in de Lemstervaart, zei die hele traditie me niks. Ik geloofde al niet in Sinterklaas en in Zwarte Piet nog minder. Achteraf ben ik daar dankbaar voor.

            Zo ben ik ook altijd aan de kant blijven staan bij het debat over het aisykjen. Als kleurenblinde dromer kon ik al nooit veel eieren vinden, of het moest uit een eendennest zijn. Toen het aantal weidevogels dramatisch daalde, was ik gauw bekeerd. Dit had geen zin zo.

            Er zijn zo veel dingen om je druk over te maken, maar wat heeft het voor nut? Voor je het weet, word je door de tijd ingehaald en sta je als paljas langs de kant. Zo’n Kerst Huisman die met zijn protestbordjes voor ‘Jenny Douwes moet vrij’ langs drukke winkelstraten fietst, dat is toch tragisch. Ooit zo’n verdienstelijk journalist, principieel ook nog. Nu is hij net zo’n fantoomridder als Jan Post, Jehannes Spyksma en Ate de Jong. Jenny Douwes combineerde ‘media’ met een enkelvoudige persoonsvorm, wat een gruwelijk blijk van populistisch taalonvermogen is. ‘De media schrijft’, dat is bijna net zo erg als ‘wij maken onderdeel uit van…’ Wie dat zegt, deugt niet. Laatst hoorde ik het voor de televisie van Thijs van den Brink. Van hem had ik beter verwacht.

            Het laatste bastion waar ik nog gewapend op wil staan, is dat van de taal. Daarbij geef ik de voorkeur aan Fries, maar correct Engels mag ook. Het Nederlands is bedorven door Thierry Baudet. De gekkigheid om het over een ‘Uil van Minerva’ te hebben als je in Madurodam een paar zeteltjes wint, hou op. Neem een biertje en kus je vriend.

Dan liever Johan Remkes, als hij zijn poot maar stijf houdt en geen demonstratie toestaat die verboden is. Alle boeren die een verkeersweg blokkeren, op de bon, en Coronatokkies ook én anti-racisten. Dat zal ze leren. Maar als idioten beelden willen omtrekken, best jongens. Begin met dat van Abe Lenstra bij het megalomane stadion in 0513 en pak dan Anne Vondeling en Pieter Jelles Troelstra in 058. Abe kon beter voetballen dan ik ooit zal leren, daarom. En sociaaldemocraten mogen nooit een sokkel beklimmen. Ze horen solidair te zijn met het klootjesvolk en zich er niet boven te verheffen. 

            Roetveegpiet, dat past wel bij me. Goed stoken kan ik amper en mijn beste vrienden hebben een kleurtje. Onder elkaar spreken ze een vreemde taal die ik niet versta. Daar hoef ik me dus nooit aan te ergeren.   

Partners