friesjournaal logo

Minister Hugo de Jonge, met zijn kekke schoentjes, gaat niet aan vlijt ten onder. Hij zei 30 november dat we op 4 januari 2021 zouden gaan vaccineren, maar vlak voor de kerstdagen wist bij de GGD niemand wat en hoe precies. Wopke Hoekstra is inmiddels partijleider geworden. Mark Rutte glorieert als in duistere tijden. Vermoeide Nederlanders gaan met vakantie want ze hadden geboekt, waarna ze bij terugkeer meteen op de ic kunnen uitslapen. Een app komt een half jaar later dan beloofd, en de Action en de Wibra behoren tot de essentiële winkels omdat ze ook koekjes verkopen.

Op 1 januari 2020 stond de index van Rabo Ledencertificaten op 127,86. We hebben er op 9 december 6,5% in certificaten nominaal bij gekregen, de stand was op 18 december dik 134,4. Een rendement dus van 15,5%, want nominaal 6,5% op index 100 is 9% op 135. Na aftrek van de onvermijdelijke provisie blijft op ons beetje kapitaal een waanzinnige winst over, terwijl multimiljonairs negatieve rente moeten betalen voor hun spaargeld. 

Een buurman raakte in paniek toen de koers van de certificaten door de Corona-uitbraak naar 97 daalde, een verlies van 30%. Omdat hij wél actief is terwijl ik weifel, verkocht hij zijn vergiftigde certificaten. Pas na veertigduizend euro waardedaling kwam hij erachter dat hij ze beter had kunnen houden. Hij hield het verlies zodoende tandenknarsend nog beperkt, terwijl ik in één jaar zeventienhonderd euro heb verdiend aan certificaten waar ik nooit naar omkijk.

Zo ongeveer lost Hugo de Jonge de Coronacrisis op, Carola Schouten het stikstofprobleem en de provincie Fryslân de koude veenverbranding. Dat de Feangreide daalt, bedachten ze vorig jaar aan de Tweebaksmarkt, terwijl het al twee eeuwen gaande is. Zo zal het straks met het klimaat ook gaan. De hele wereld onder water, ijsberen uitgestorven, pinguïns in de war. Wij springen dan in een bootje en zeilen de zeeën over naar bergachtige gebieden, of we werpen een paar terpen op, zoals onze verre voorvaderen deden. Terwijl het water bij de Action naar binnen gulpt, roept Thierry Baudet dat het allemaal hysterie is en steken ze bij Urk uit pure dwarsigheid de dijken door. Heerlijk om die lui te zien verzuipen.

Volgens economen is het aantal werklozen nog nooit zo laag geweest als nu. Bedrijven gaan niet meer failliet, want rechtbanken zijn wegens corona gesloten. Als begrafenisondernemers er nu ook nog mee stoppen, wordt de sterfte minder dan ooit. Hier en daar zie je nog een lijk, maar na een tijdje ruik je ze amper meer.

Het is een feest. Terwijl druktemakers dodelijk vermoeid een onbesmet vakantieadres zoeken, tellen wij luiaards de winst van het nietsdoen.  

Partners