friesjournaal logo

Koning Willem-Alexander verguist in Holland, niet in Friesland. Hollanders vinden overal iets van, dus ook van de hoogte van de jaarlijkse staatstoelage aan het Koninklijk Huis en de recente ingekorte vakantietrip van het Koninklijk gezin naar hun vakantiehuis in Griekenland. De Friezen lopen weg met het Koninklijk paar en ik zal uitleggen waarom.

De Oranjes hadden zich al in de 17e eeuw gevestigd in Friesland. De weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, Albertina Agnes van Nassau en prinses van Oranje, kocht in 1676 het landgoed Sickinga State met 3 daarbij behorende boerderijen. Zij wijzigde de naam van het landgoed in Oranjewoud. Zo dankt Oranjewoud zijn naam aan de aanwezigheid van de Oranjes. Deze feiten waren enigszins naar de achtergrond verdwenen bij Willem-Alexander. Om zijn kennis van de Friese taal en cultuur weer wat op te vijzelen werd op 17 september een bezoek aan de Friese zuidoosthoek gebracht. Het eerste werkbezoek van het Koninklijk paar na de Covid-19 uitbraak was dus in Friesland. Ze kregen op het Drachtster Lyceum een opfris-les Frysk waarna zij door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen op De Veenhoop werden bijgepraat over sportieve deel van het Friese culturele erfgoed. Zeilen is Willem-Alexander met de paplepel ingegoten maar zijn hart klopt sneller van door motoren aangedreven vaartuigen. En waar worden die beter en mooier gebouwd dan in het Friese Heeg bij Wajer Yachts. In 2006 werden de door Vripack in Sneek ontworpen eerste Wajer 37 voeters in Heeg gebouwd. Fries vakwerk en ik kan het weten als voormalig eigenaar van bouwnummer 2. Willem-Alexander kocht in 2014 zijn eerste Wajer 38 die hij dit jaar heeft ingeruild voor een Wajer 55. Schande? Nee, harstikke goed juist. Overheidsgeld komt via onze Koning weer terug in de Friese economie. Wel is actie gewenst van Wajer Yachts naar de landelijke pers om te zorgen dat “die speedboot van de Koning” wordt gekoppeld aan Fries vakmanschap.

Terug naar Oranjewoud. Het landgoed is nu eigendom van Stichting FB Oranjewoud. Deze stichting beheert de opbrengst van de (gedwongen) overname van de Friesland Bank door de Rabobank. Het vermogen wordt ingezet om de Noordelijke economie en identiteit te bevorderen. Het bestuur van de stichting investeert in typisch Friese MKB-ondernemingen maar ook in onroerend goed. Zo heeft zij twee jaar geleden Landgoed Lauswolt van de Chinese eigenaren van de Bilderberg-groep gekocht. Tijdens de lockdown van dit voorjaar liet de stichting versneld de broodnodige opknapwerkzaamheden aan en in hotel Lauswolt uitvoeren, waaronder de totale renovatie van het koetshuis tot luxe groepaccommodatie. Einde zomer mocht het koetshuis haar eerste groep gasten verwelkomen. En wat voor een gasten. Willem-Alexander met een aantal goede vrienden. Wederom vloeide er overheidsgeld via onze Koning naar de Friese economie.

Dus als onze koninklijke familie met haar Friese wortels de door Hollanders sterk bekritiseerde staatstoelage voor een goed deel besteedt in Friesland, is en blijft hij meer dan welkom.

Partners