friesjournaal logo

In grote delen van de wereld zijn de meeste maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus inmiddels opgeheven. Voor hoelang weten we nog niet. Veel zal afhangen van het tempo van vaccineren en of er varianten gaan komen van het virus. De economie schiet als een bliksemschicht uit de startblokken. Dit is echt anders dan een economie die herstellende is van een recessie. Zo is de werkloosheid nog altijd relatief laag, het aantal faillissementen laag, krediet ruim beschikbaar, besparingen van consumenten op recordhoogte en de rente rond de 0%. De economische groei spuit omhoog; gedreven door inhaalvraag van het bedrijfsleven en consumenten. De grondstofprijzen zijn fors gestegen in anticipatie op de snel aantrekkende wereldwijde economische groei. Zo stegen de olieprijzen van een dieptepunt tijdens de lockdown van rond de $30 per vat tot rond de $70 nu. Ook zijn er grote tekorten aan chips waardoor o.a. autoproducenten hun productie hebben moeten beperken. Houtprijzen stijgen evenals andere in de bouw gebruikte materialen fors waardoor de nieuwbouwprijzen van huizen verder zullen stijgen. Ondanks alle signalen dat de inflatie sterk aan het oplopen is gaan Centrale Banken door met het ter beschikking stellen van geld tegen 0% of lager en met het ongebreideld opkopen van staatsobligaties die worden uitgegeven door overheden die meer geld uitgeven dan zij binnenhalen. Een tenminste tijdelijk hogere inflatie is daarmee onafwendbaar en wordt door de monetaire autoriteiten gedoogd. 

De zeer lage rente, de versoepelde leennormen voor tweeverdieners en het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters zorgt ervoor dat de huizenprijzen blijven oplopen in Nederland. In mei waren de prijzen 12,9% hoger dan in mei vorig jaar. Sinds juni 2013, het laatste dieptepunt op de huizenmarkt, zijn koopwoningen maar liefst 66,8% duurder geworden. Het einde van deze prijsstijgingen is nog niet in zicht gegeven de 0% rentepolitiek van de ECB. Mede als gevolg van de waardestijging van de eigen woning steeg het gemiddelde vermogen van de Nederlander afgelopen jaar tot EUR 317.000. Daarmee staat ons land op de vijfde plek van de wereldwijde ranglijst die wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. Tegelijkertijd wordt de vermogensongelijkheid groter, omdat een steeds kleinere groep veel meer bezit dan de grotere groep met minder rijkdom. Een fenomeen dat op termijn kan leiden tot maatschappelijke en sociale onrust.

Ook deze zomer draait de Friese toeristische sector wederom op volle toeren. Vele Nederlanders hebben vorig jaar onze provincie ontdekt, terwijl de Duitsers en Belgen, als gevolg van het opheffen van de reisbeperkingen, daar nog eens bijkomen. Hotels, B&B’s en campings zijn volgeboekt terwijl de botenmarkt de vraag niet meer aankan. Nu nog zorgen dat er een magneet komt voor het toerisme in de winter. En die is in de maak. De musical en theaterproductie “De Tocht” is in volle voorbereiding en zal in het volgende najaar in première gaan. Gemikt wordt op 300.000 bezoekers per winter. Dat moet haalbaar zijn voor een spektakelmusical over de Elfstedentocht binnen het Fries-Nederlandse publiek. De kansen op duurzame groei van de Friese toerismesector nemen hierdoor toe.

Partners