friesjournaal logo

‘Wie is jouw dokter prik?’, is een evenveel voorkomende vraag op feestjes in Amsterdam als de vraag waar je je dagelijkse boodschappen doet. De meeste van mijn vriendinnen zijn vijftigplus en zonder uitzondering laten ze regelmatig een prikje zetten om een paar rimpeltjes te vervagen. Ikzelf ga al jaren naar Floor Claus, een beeldschone botoxarts met een poepchique kliniek Amsterdam-Zuid, die eens per half jaar haar naald in mijn frons zet. Mijn fronsrimpel dreigde acht jaar geleden zo diep te worden dat je er een muntstuk in kon schuiven. Van mijn vriendinnen kreeg ik destijds de tip om naar Floor te gaan. Zij staat erom bekend dat ze terughoudend met de spuit te werk gaat en ervoor waakt dat er iets verandert aan je gezichtsuitdrukking. Dat bleek juist, want in acht jaar tijd heeft nog nooit iemand mij gevraagd of ik botox gebruik. 

Nu ik voornamelijk in Friesland woon, bedacht ik me dat het wel handig zou zijn om ook een botoxarts in de buurt te hebben. Dus vroeg ik onderweg naar een feestje aan een vriendin wie haar cosmetische arts was. Ze reed nog net niet tegen de vangrail. ‘Waar zie je me wel niet voor aan?’ vroeg ze me met een gezicht alsof ik haar zojuist van diefstal had beticht. Ik verontschuldigde me, en vroeg of ze misschien vriendinnen had die botox gebruikten en aan wie ik het kon vragen. ‘Niemand van mijn vriendinnen doet dat,’ antwoordde ze resoluut. Toen ik even later op het feestje stond te praten in een kringetje met vrouwen, bleek dat ze gelijk had. Op mijn vraag wie er botox gebruikte, antwoordden de vrouwen unaniem dat ze dat niet deden. 

Er zat niks anders op dan me tot het internet te wenden. Ik googelde botox + Joure en kwam uit bij Perfect Look in Heerenveen. Ook goed. Via een prachtig vormgegeven website probeerde ik een afspraak te maken maar dat lukte met geen mogelijkheid. Toen ik de afspraak telefonisch wilde maken, wist de mevrouw aan de lijn me te vertellen dat Heerenveen voorlopig vol zat, maar dat er over een week of drie wel plaats was in Emmen, Hardegarijp of Sneek. ‘Zo, zo’, dacht ik, ‘dit is wel een heel professionele keten van cosmetische klinieken.’ Ik maakte een afspraak in Sneek en ontving een bevestiging per mail waar niet de naam Perfect Look in stond, maar Maggie’s.  

Twee weken later navigeerde Google Maps mij naar de Van Giffenstraat in Sneek. Mijn auto kwam tot stilstand op een parkeerterrein voor een oersaai bedrijfsverzamelgebouw. Op het bord voor de ingang stond het naambordje van Maggie’s Beauty- & Spray-tan Salon onder Massagepraktijk van Rijswaard en boven Acupunctuur Peter Kool Smit. In de kale hal was de receptie onbemand en bleek dat ik de lift naar -1 moest nemen, want Maggie’s bevond zich in het souterrain. Toen ik de lift uitstapte kwam ik in een gang terecht die leidde naar een piepklein wachtkamertje met twee stoelen, zonder ramen. Er stond een heel groot kartonnen bord met de tekst ‘Haal het mooiste uit jezelf’. Tien minuten later vroeg dokter Edward Berends me binnen te komen in een kamer waarin twee lage stoelen stonden voor de intake, een grote ligstoel voor de behandeling en een kleine balie in de hoek waarachter de moeder van Maggie zat. Berends bleek een vrolijke, lange man, met een gebruind kaal hoofd, dat extra bruin leek door zijn witte mondkap. Na het consult waarbij hij vroeg wat mijn wensen waren, vroeg ik hem hoe het nu kon dat ik een afspraak had gemaakt met Perfect Look en nu in de kelder bij Maggie’s was beland. Hij legde uit dat Perfect Look in Westerbork zijn bedrijf was maar dat hij niet genoeg klanten had voor één locatie. Dus hij had afspraken met salons in meer dan tien verschillende plaatsen om cliënten te behandelen. 

‘Ik ben eigenlijk een soort man van de SRV’, lichtte hij zijn werkwijze lachend toe. Ik vertelde hem over mijn vriendinnen in Amsterdam die allemaal botox gebruikten en dat ik had ontdekt dat geen van de Friese vrouwen die ik kende dat deed. Volgens Berends lag daar een andere verklaring aan ten grondslag; de Friese vrouw komt er niet voor uit dat ze het doet. ‘Mijn locaties Heerenveen, Leeuwarden en Sneek zitten altijd vol, hoe verklaar je dat anders?’ 

Ik snapte zijn redenering maar zo lang dokter Berends nog met zijn spuit door heel Friesland trekt, denk ik dat zijn doelgroep nog aanzienlijk kleiner is dan in het Westen.

Partners