friesjournaal logo

Gaat corona ons eetritme veranderen? Of anders gesteld: gaan we door de beperkende maatregelen vaker overdag naar het restaurant? Het is goed mogelijk dat we daaraan gaan wennen. Wie in coronatijd uit eten wil en wordt gedwongen dat ’s middags te doen, kan dat wel eens goed bevallen. ’s Avonds laat uitbuiken is niet altijd plezierig. Het kan een goede nachtrust verstoren.

Ikzelf heb altijd de voorkeur gegeven aan de lunch in plaats van het diner. Lunchen gaat goed samen met het doornemen van de dagelijkse werkzaamheden of een zakelijk gesprek, maar ook aan tafel gaan met goede vrienden doe ik liever overdag dan ’s avonds. Een lunch vormt bovendien een welkome break van de dag, al vinden veel mensen een glas wijn midden op de dag geen goed idee. Ze kunnen dan in de loop van de dag de draad moeilijk oppakken, zeggen ze. Lunch dan zonder alcohol.

Dat het lunchmoment steeds meer wordt ontdekt merk je aan alles. Zo zag ik een tv-spot waarin lunchen als ‘het nieuwe dineren’ wordt aanbevolen. Restauranthouders passen hun openingstijden aan. Om toch nog wat omzet te kunnen draaien gaan ze eerder open, want tijdens de laatste avondlockdown moesten de deuren om vijf uur gesloten zijn. Zo worden gasten gedwongen om matineus te gaan leven. 

Ik juich deze trend van harte toe. In Friesland is er namelijk geen lunchcultuur. Wij Friezen hebben gewoonweg te weinig joie de vivre om de dag te vieren. Gevolg is dat specialiteitenrestaurants daardoor pas ’s avonds opengaan. De zaken die het hebben geprobeerd om een lunch te bereiden zijn na een poosje afgehaakt; geen droog brood te verdienen. Dat is bedrijfsmatig jammer. Voor het diner heb je veel voorbereiding nodig, je staat ’s middags toch in de keuken. Moet die lunch er ook wel bij kunnen. Misschien dat er een lichte kentering komt nu het bioritme van de mensen aan het veranderen is. We eten namelijk als het ons uitkomt, mede door al dat thuisbezorgen. Ontbijten doen we al later dan vroeger. Het is hier meer op de Franse petit déjeunier gaan lijken. Het volgende tafelmoment is de brunch (samentrekking van breakfast en lunch). De middag vervaagt eveneens. Vanwege de krappere openingstijden wordt het culinair jargon verrijkt met begrippen als dunch of dinch (samentrekkingen van lunch/diner). Matinée verdringt mogelijk soirée.

Maar ik heb het nu over Friesland. Wie wat dichter bij de landsgrenzen woont kan ’s avonds terecht in België en Duitsland waar de restaurants tot elf uur open zijn. Ze zijn daar ook veel verder. Zo hangen er CO2-meters die aangeven wanneer je moet ventileren. Nederland loopt achter. Wij hebben altijd moeite met het nemen van (duidelijke en tijdige) maatregelen en zeker met het naleven ervan. Want zeg nou zelf: waar kun je beter afstand bewaren dan in een restaurant waar het meubilair juist staat opgesteld? 

Partners