friesjournaal logo

Het is hét item vandaag de dag in het bedrijfsleven: hoe kom je aan personeel? En vooral: hoe haal je vakbekwame mensen in huis? Het eerste antwoord ligt voor de hand. Je moet een goede werkgever zijn. Mensen willen een plezierige werksfeer en natuurlijk goede arbeidsvoorwaarden. Echter, er is krapte op de arbeidsmarkt. De vraag is groter dan het aanbod. Er zijn meer kapers op de kust. Je zult je als ondernemer moeten onderscheiden. Maar dat is niet het enige. Er zal meer aanwas moeten komen. Iedereen in onze branche hoopt dat jongeren zich interesseren voor de horeca en dat de toestroom naar opleidingen groeit. Daar heeft de hele sector behoefte aan.

Ik ben trouwens positief gestemd. Als ik zie hoe goed de ROC’s bezig zijn, vervult me dat met een gepaste beroepstrots. Iemand als Gerard Voskuilen heeft een geweldige drive. Opleiders zoals hij zijn goud waard voor de horeca. Zij leveren jonge mensen af die ontzettend welkom zijn in onze kweekvijvers. Want niet alleen de opleidingsinstituten vormen nieuw talent. In de praktijk leer je door. Ervaring opdoen is van groot belang in de horeca. Jobhoppen is in ons metier al veel langer aan de orde voordat dit begrip überhaupt werd geïntroduceerd. Iemand die zich wil bekwamen moet in zijn jonge jaren niet te lang op één plek blijven, weten wij. 

Ook mensen die zich hebben bewezen zoeken en vinden nieuwe uitdagingen. Neem Robert Buurma, de voormalige chef van Fryslân Culinair-restaurant Zuiver op Vlieland. Hij heeft een overstap gemaakt naar Lauswolt, waar hij in de keuken onder leiding van Arjan Bisschop souschef wordt en eveneens betrokken is bij Bistro Nijeholt, lid van Fryslân Culinair. Zulke transfers worden in onze branche altijd met interesse gevolgd en ze worden ook toegejuicht. Wij zijn het gewend mensen een nieuwe omgeving te gunnen. Vandaar ook dat ik het horecavak van harte kan aanbevelen bij mensen die een mooi, afwisselend en uitdagend beroep ambiëren. Never a dull moment, zou ik willen zeggen. Bovendien kun je veel richtingen inslaan: restaurant, hotel, (grand) café, keuken, bediening, gastheerschap, management, bedrijfsvoering, marketing. Daar komt bij dat onze sector internationaal georiënteerd is. In geen enkel vakgebied heb je wereldwijd zoveel mogelijkheden als in de horeca. Tegen de schoolgaande jeugd wil ik zeggen: kom eens kijken, laat je informeren. Er zijn veel verschillende opleidingen op ons gebied, en ook veel hoog gekwalificeerde opleidingen in onze provincie. Join the club! 

Tjitte de Wolff, voorzitter Fryslân Culinair.

Partners