friesjournaal logo

Wie bedacht dat wij in het Noorden wel even 220.000 huizen zullen bouwen om een spoorlijn naar de Randstad aangelegd te krijgen, deugt niet. Zo’n plan is goed voor een miljoen bezwaarschriften. De prijs van mijn woonboerderij gaat dan zeker de helft naar beneden. Waar nu nog vrij uitzicht is, wonen ze dan in een buitenwijk, net als Ysbrechtumers na de jongste uitbreiding van Sneek.

Zitten we echt zo verlegen om een Lelylijn dat we ons land ervoor verkwanselen? Zonder enige democratische controle? Zomaar uit de losse pols, omdat je stoer wilt doen? Maak dan een dickpic en stuur die naar Cora, dan ben je een echte kerel. Maar zadel dit land niet op met een steenmassa.

De meeste nieuwe huizen komen natuurlijk in Groningerland, dat is nu ook al zo. Op de ruïnes van de boerderijen, die de NAM in elkaar laat zakken omdat elke scheur wijst op achterstallig onderhoud. Als dat bedrijf straks failliet gaat, kunnen alle gedupeerde Groningers fluiten naar hun centen. Dan komt de Lelylijn er en worden er 220.000 huizen gebouwd, hoera. Elk vrij stukje grond is ineens bouwgrond en de eigenaar is spekkoper.   

Wie 220.000 huizen in de nare leegte wil bouwen, moet de gekken zien te vinden die er willen wonen. Als die er niet zijn, dwing je ze. Rutte bezwoer indertijd de paniek van zijn tweede crisiskabinet door corporaties alle geld afhandig te maken, zodat ze hun sociale woningen wel móesten verkopen. Iedereen waarschuwde dat het verkeerd kwam. Maar Rutte ging ijzerenheinig door, want er zaten vijf oplichters onder die corporaties en dus pakte hij ze allemaal. Daarom betalen wanhopige daklozen nu een half miljoen voor een tussenwoning in Amsterdam.

Terwijl we hier bijkomen van de krimp, zoeken GS’en amechtig hun heil in een snelle trein naar de Randstad. Dat wordt een nieuwe klompentrein, let maar op. Dáár werken en hier wonen, elke dag op en neer. Tweehonderdduizend Randstedelingen in de diaspora.  Verbrand je taalbeleid dan ook maar, daar zit geen Hollander op te wachten.

Een Deltaplan maak je eens in je leven. Na een ramp: watersnood, Zeeland, 1953. Over tien jaar komt er wéér één, als het klimaatbeleid niet verandert. Wacht daar maar op en leg megalomane plannen voor aan Statenleden, zoals het hoort, en laat de gemeenten meepraten. Dan krijg je voor Fryslân in de komende tien jaar hooguit vijftienduizend huizen erbij. Dat is vijftienhonderd per jaar, meer moeten we niet. Zeker niet.

En die trein? Die is achterhaald. De toekomst is aan goed werk, snel internet en thuiswerken, in een mooi land waar nog ruimte is.     

            

Partners