friesjournaal logo

Veel handen gaan de lucht in, als ik tijdens een presentatie aan studenten vraag, wie graag voor zichzelf wil beginnen na zijn of haar studie. Het enthousiasme is groot om snel te gaan ondernemen en ze ogen overtuigd van het succes. Ideeën hierover hebben ze vaak al: een nieuw modemerk, een online platform dat een probleem oplost of bedrijfsvideo’s maken…. Prachtig die passie, maar is het handig om te trachten je droom te verwezenlijken door direct een bedrijf te starten? 

Een eigen bedrijf willen starten blijft immens populair bij veel jongeren. Veel succesverhalen hebben ze gelezen en dat stimuleert de droom. Jonge succesvolle ondernemers zijn nu eenmaal mooie blikvangers voor de media. Maar het is bedrieglijk. Het geeft de nodige adrenaline aan de belangrijkste motivatiefactoren: onafhankelijkheid, eigen verantwoordelijkheid voor succes of falen en intellectuele uitdaging.  

Klaarblijkelijk is de perceptie, dat het bedrijfsleven dit niet biedt. En dus besluiten vele twintigers om voor zichzelf beginnen, zonder ervaring en met (te) veel naïviteit. Ik vind dat zonde.

Natuurlijk zijn er prachtige succesverhalen vanuit de schoolbanken. Die zullen ook altijd wel blijven bestaan. Je moet het echter wel relativeren: hoe groot is de kans dat je succesvol wordt? Voor het bedrijfsleven zijn ambitieuze twintigers geweldig potentieel. Je moet alleen zorgen dat ze ruimte krijgen om te ondernemen binnen je bedrijf. Zorg ervoor dat de juiste motivatieprikkels aanwezig zijn om ‘beschut’ te ondernemen en als potentieel succesvolle ondernemer te groeien. Hiermee leveren ze een belangrijke bijdrage aan het bedrijf en als dit uiteindelijk leidt tot het met meer bagage starten van een eigen onderneming, is dit prachtig. Jammer dat je die visie veelal niet terugziet in het bedrijfsleven.

The Guardian schrijft op basis van Brits onderzoek dat de gemiddelde leeftijd voor startende ondernemers in het Verenigd Koninkrijk 47 jaar is. In de VS ligt dat op 40 jaar en in Nederland is dit volgens de Kamer van Koophandel 37 jaar. Niet toevallig natuurlijk want jonge veertigers zitten volledig in de kracht van hun leven om te gaan ondernemen. Ze hebben relevante werkervaring, vaak wat financiële stabiliteit, de kinderen zijn uit de luiers, de hypotheekschuld wordt overzichtelijk. De optie om voor jezelf te beginnen schiet bij velen regelmatig door het hoofd. Een kleine groep start ook echt en maakt grote kans op succes. Je kent de markt, weet de kansen in te schatten, hebt kennis en netwerk. Zo cruciaal om goed te kunnen inschatten dat je waarde kunt toevoegen aan de markt en daarmee succesvol kunt zijn.

Met een beetje vet op de botten, is ondernemen simpelweg gemakkelijker.

Partners