friesjournaal logo

De coronapandemie heeft het afgelopen jaar een flinke wissel getrokken op het gemoed van bepaalde bevolkingsgroepen en de burgers in ons land. In het nieuws ging het de afgelopen tijd vaak over jongeren, en met name jongvolwassenen, die onder de bijzondere omstandigheden vaker lijden aan uitzichtloosheid en depressiviteit.

Nu geef ik het je te doen, om je studie te beginnen in dit voorbije jaar, zonder fysieke ontmoeting op je nieuwe school. Of zoals bij een van mijn eigen kinderen, haastje-repje te worden teruggeroepen van je minor in Azië, en een jaar later in een call van 20 minuten iets van je diplomering aangekondigd te krijgen. 

Met deze inleiding wil ik met u als lezer in de richting van de rijke sociale samenhang die ik zie onder jongeren op het platteland. Veel jongeren zijn elkaar tijdens de pandemie blijven ontmoeten in de privésfeer, en vaak ook in de plaatselijke keet (zuipkeet! Jajaaa). Die keten, en ook de lokale sportclubs, geitenfok of “clubs voor weet ik wat” brengen op het platteland een “gearhing” samenhang onder jongeren, waar menig grootstedelijk individualist of beleidsmaker een puntje aan kan zuigen.

Het is gelukkig weer volop genieten deze zomer, waarin de keetgroepen samen geweldige kaatspartijen, compleet met DJ en BBQ op poten zetten. Feesten waar iedereen erbij hoort en meedoet. Samenhang en solidariteit in groepen van 20 tot 50 jongeren, die leren, studeren en later ook allemaal een baan hebben of krijgen. Als je ze vraagt of ze weleens van het UWV of de Wajong hebben gehoord, krijg je een blik van “doge jo wol?” Ze willen het niet eens weten.

De jongvolwassenen op het platteland zijn daarmee het afgelopen jaar, vast en zeker wel eens langs, of over de randen van de coronaregels gegaan. Maar wat ik heb gezien, is een sociale samenhang die zorgt dat iedereen erbij hoort, meedoet, en verantwoordelijkheid neemt op global thema’s als klimaat, energie en inclusiviteit, zonder erover te schreeuwen en te stressen. 

Ze hebben de overheid en politiek er niet bij nodig, juist niet… 

Ik zie Leiderschap met een grote L, zomer 2021, in de Fryske polder…

Partners