friesjournaal logo

Met toenemende spanning wacht ik de komende WOZ af. Die komt februari 2022. Vorig jaar werd mijn woonboerderij ineens veertigduizend euro meer waard. Nu zou het wel eens vijftigduizend kunnen zijn. Volgens het CBS kan de waardevermeerdering in 2021 oplopen tot 20%. Fryslân gaat de Randstad achterna.

            In één jaar vijftigduizend euro schoon verdienen zonder er een slag voor te doen, dat is crimineel. Je hoort te werken voor je geld. Een fooi erbij mag, wat rente ook als je zuinig bent. Maar zonder enig risico vijf keer zoveel krijgen als de AOW, die wél belast is, dat hoort niet. Bovendien: als er geen rampen gebeuren, gaat de waarde van onroerend goed vast niet omlaag. Postzegels en Friese klokken daalden binnen enkele jaren met 80% in waarde. Die zijn echter niet te vergelijken met een groot huis op een 1,90m hoge zandrug, met vrij uitzicht en de buren op veilige afstand. 

            Bij de bank geven ze mij er geen tientje meer om, terwijl ik dat wel zou willen. De vrouw wordt namelijk nogal royaal van al die rijkdom en de kinderen kijken steeds begeriger naar mijn beurs. Terwijl ik de Spar duurder vind worden, hoewel Siep en Jellie het fantastisch doen. Maar de inflatie gaat door. 

De bank kijkt naar mijn verdienvermogen. Dat is bij een 72-jarige vrij laag. Veel meer dan een ton kunnen we niet krijgen, al is het onderpand meer dan het zesvoudige waard. Dat is, met een hoge WOZ-heffing en een onbescheiden wensenpakket van de aanhang, aan de schrale kant. Zo beleven we precies het omgekeerde van wat hedonisten zeggen: ‘Mensen met paarden, hebben een hemel op aarde. Maar komen ze te sterven, dan valt er niks te erven.’ 

            Je zou hopen dat een regering hier iets aan deed. Maar zo lang daar patjepeeërs als Cora van Nieuwenhuizen in zitten met dollartekens in de ogen, hoef je van onze grote leider niks te verwachten. Die kijkt als het moeilijk wordt de andere kant op. Als hij daar op wordt aangesproken, weet hij er niks meer van. Ons land is door zijn vergeetachtigheid zo onbestuurbaar geworden als een auto met Alzheimer. Alleen wordt Ruttes rijbewijs helaas nooit ingenomen.

Voor mij is dit minder erg dan een slingerende tegenligger. Maar ik ben dan ook geen starter op de woningmarkt, die straks als dakloze moet meebetalen aan een vertrouwd klimaat. Maar bij onze verarmde gemeente spekt de WOZ de kas, ook voor de WMO. Zo draagt een kleine man in Garyp, die elk jaar vijftigduizend euro rijker wordt zonder dat hij er praktisch iets van merkt, bij tot een snel herstel van het gat van Wopke en het wachtgeld van Doeke Fokkema.   

Partners