friesjournaal logo

Johan Derksen is het zwijgen opgelegd. Hij nam de beslissing zelf, maar had hij dat niet gedaan, dan had Talpa dat besluit genomen. Wel vreemd dat Talpa-baas Paul Römer vindt dat het programma Vandaag Inside niet meer van deze tijd is. Het was tot een dag tevoren doordeweeks dagelijks op de buis! Een teken hoe eng het tv-wereldje is.

Derksen is afgestraft om zijn hoogmoed. Om Johnny de Mol te verdedigen, die was twee dagen eerder door een stichting anoniem aangeklaagd vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag jaren geleden, kletste Derksen een niet bestaand verhaal bij elkaar. De vrouw die hij opvoerde lag in 1972 bewusteloos op de bank. Er werd lacherig over gedaan. Helemaal fout. Het mocht dan wel niet gebeurd zijn, dan nog mag je het gebruik of misbruik van de situatie niet bagatelliseren. Terecht viel het land over hem heen. 

Maar van de wilde hyena’s die hem op tv aanvielen werd ik ook niet vrolijk. Wat zijn dat voor vrouwen? Ik zag enkele botox volgespoten types met pijpsletbekjes en geopereerde zaadvragende spleetogen. Het zag er niet uit. Geef mij dan maar een goed verzorgde moslimdame met een hoofddoek. Maar ik mag dat niet zeggen want dan ben ik een seksist. 

Mannen kunnen nauwelijks meer goed doen. Als je seks wil moet je dat eerst netjes vragen of een formulier invullen, anders kan een vrijpartij je duur komen te staan. In handtastelijkheden die worden uitgelegd als aanranding, doen vrouwen volgens mij tegenwoordig niet veel onder voor mannen. Ik was toen ik jong was erg blue. Ik durfde een vrouw nauwelijks aan te kijken, laat staan aan te raken. Ik was, boerenzoon, zo’n sukkel die je al jaren in Boer Zoekt Vrouw voorbij ziet komen, verlegen en zoekend naar woorden. Later besefte ik dat ik kansen heb laten liggen. Had dan gezegd dat je me leuk vond, hoorde ik wel eens iemand zeggen. Ik had niet in de gaten dat dames omgekeerd mij ook aardig konden vinden. 

De dames laten er nu geen gras meer over groeien. In mijn latere leven ben ik tientallen keren onverhoeds in mijn ballen geknepen. Soms deed het zelfs zeer. En wat moet je dan? Verder dan een schaapachtig lachje kwam ik niet. Ik ging niet naar oom agent. Die zag me aankomen. Dan geef je haar maar van Jetje, hoorde ik hem in gedachten al zeggen. Wanneer ik het wel heel vervelend vond was tijdens een vaste relatie. Stel je voor dat mijn vriendin zoiets had gezien, dan was ik de pineut. Dan zou me zijn aangewreven dat ik het had uitgelokt, de gelegenheid had geboden, eropuit zijn geweest. En dan helpt geen enkel weerwoord meer, weet ik uit ervaring.

Maar goed, ik vind dat de vrouwelijke integriteit strenger mag worden beschermd dan die van de man. Dat zeg ik omdat ik ouderwets ben. Echter, nu ga ik volgens de barricaden bestormende moderne feministische vrouw ook in de fout. Man en vrouw zijn in haar ogen immers totaal gelijk (vind ik niet), en moeten ook als zodanig worden behandeld (vind ik ook niet). Zelfs in de kwestie waar ik het nu over heb. Daarom mag van ons mannen terecht beschaving worden verwacht. Ik weet trouwens dat Derksen heel fatsoenlijk met vrouwen omgaat en dat ze hem, zelfs de jongeren, graag mogen.

Dit onderwerp is trouwens tricky. Het kan me zomaar op een scheldkanonnade komen te staan. Gelukkig kost het me geen abonnees. De dames die mijn blad lezen zijn stuk voor stuk (dit is geen woordspeling) wereldwijven. Die kunnen tegen een stootje en ze hebben de kerels als aan een touwtje.  

In elk geval is Derksen uitgeluld. Dat is aan de ene kant jammer want hij heeft een interessante, originele, prikkelende mening. Wie moet nu door juffrouw Kaag heen prikken? Derksen heeft een antenne voor hypocrisie. Verder is hij de vox populi, de stem van het volk. Nu er in omroepland geen ventiel meer is als Vandaag Inside, kropt het onbehagen bij de gewone man zich op. Er is nu niemand meer die zijn gevoel kan uitdrukken. VI had een belangrijke functie. Het is lulkoek als Römer zegt dat het veelbekeken programma niet meer van deze tijd is. Het is juist van deze tijd, die om zo’n ordinair praatprogramma vraagt: lekker lullen met z’n allen. Alleen de foute mensen worden er niet blij van omdat ze worden aangepakt.

Dat neemt niet weg dat Derksen ook een provocateur is en een mediaman met een eigen agenda waar hij nooit vanaf wijkt. Hij had/heeft in de voetballerij protegés die hij door dik en dun steunt. In relatie tot Heerenveen was hij jarenlang his masters voice en brak hij de club en haar bestuurders af waar hij kon, zonder kennis van zaken te hebben, zonder zich erin te verdiepen. In zijn programma noemde Derksen mij met opzet Kempkema om mij klein en onbetekenend te maken. Daar had ik trouwens geen last van. Derksen heeft de club tijdens de revoluties zeer geschaad. Hetzelfde overkwam Ajax waar Johan Cruijff altijd onrust zaaide. Ajax was immer de gebeten hond, Cruijff kon niks verkeerds doen. Samen met Frits Barend en Jaap de Groot was Derksen de roeptoeter van Cruijff. Barend moest stoppen bij RTL, De Groot werd in zijn nadagen ontslagen bij De Telegraaf en nu moet Derksen bij Talpa het veld ruimen. Alle drie waren ze loonslaaf. De laatste die de rekening krijgt gepresenteerd is Derksen. Ik ben blij dat ik op niemands loonlijst sta. Dat maakt me geestelijk en financieel net even onafhankelijker dan deze mannen die het erg met zichzelf getroffen hebben. Maar ik zal Derksen zeker missen op de Nationale Kwelbuis, zoals zijn naamgenoot en grote voorbeeld Leo Derksen van De Telegraaf de tv altijd noemde.          

Partners