friesjournaal logo

In de spannende Netflixserie Peaky Blinders die zich afspeelt in de jaren ’20 en ’30 is Luca Changretta een capo van een Siciliaanse mafiaclan uit New York. Hij is met 12 maffioso naar Birmingham getogen om orde op zaken te stellen in de vendetta met de beruchte gangsterfamilie Peaky Blinders. Bij de eerste de beste aanslag op Arthur Shelby, de broer van Blinders-voorman Tommy, legden direct drie huurmoordenaars het loodje. De drie keerden dus niet terug op hun nieuwe basis en Luca wist genoeg. 

Twee boodschappers verontschuldigden zich dat het moreel van de Italiaanse New York-groep niet hoog was in de grauwe Britse industriestad in de Midlands van Engeland, waar altijd een deken van mist en fabrieksrook overheen hangt. Baas Luca begreep het niet. Hij zei zich aan te passen en was als theaterliefhebber op zijn plaats in Engeland. Hij maakte er het beste van. Zijn vazallen daarentegen beklaagden zich over het leven in Engeland. Hun kleding paste niet en het eten was hen een gruwel. Ze misten de fijne Italiaanse keuken en moesten hun maaltijden afsluiten met het dessert Spotted Dick, zo vertelden ze vol walging. 

Inderdaad lijkt dat geen nagerecht voor fijnproevers. Het vult slechts de maag. Nu was dat ook de bedoeling van moeders uit de Midlands die hun dochters leerden, zoals het in de serie rauw wordt gesteld, dat ze moesten zorgen dat ‘de ballen van hun mannen leeg bleven en hun buiken gevuld’. Dit is geen seksisme. Het gaat hier over opvoeding en cultuur. ’s Lands wijs, ’s lands eer. We hebben het in Peaky Blinders bovendien over een wereld en een tijd (de roaring twenties) met stoere mannen die in de verste verte niet lijken op de creeps uit The Voice.

Wat is Spotted Dick? (niet te verwarren met de dick die nu zo in de belangstelling staat). Wel, het is een typisch Brits nagerecht: een cake met niervet waarin gedroogde rozijnen of krenten zijn verwerkt. Hierover wordt custard gegoten. Volgens het Oxford English Dictionary zou de Franse kok Alexis Soyer in de 19e eeuw de bedenker zijn geweest. Dus zo Brits is het nou ook weer niet. De naam is onduidelijk. Dick kan een verbastering van deeg zijn. Spotted kan verwijzen naar de spikkels van de gedroogde vruchten aan de buitenkant. Omdat Dick een koosnaam is voor mannen die Richard heten (denk aan president Dicky Richard Nixon!) en ook een vulgair synoniem is voor penis (daar is’ie al, de dickpic van Overmars), wilden overheidsinstanties er Spotted Richard van maken, maar een goed ingeburgerde naam is niet uit gangbare taal weg te branden. Spotted Dick is alom bekend en overal in supermarkten verkrijgbaar.

Maar er zullen mensen blijven die ervan kokhalzen. Wie in het buitenland wil assimileren zal echter ook in de eetcultuur van de locals moeten meegaan.

Partners