friesjournaal logo

Bij de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar, waren wij met een groepje via een selfie-wedstrijd de gelukkige winnaar van een gesponsorde ballonvaart door schoonmaakbedrijf Asito.

Onlangs hebben we de tocht gemaakt vanaf Grou “yn it Lege Midden” naar Lutkewierum “yn de Greidhoeke”. De omstandigheden waren die avond perfect, met heldere luchten hadden we onze hele provincie, vanaf de Waddeneilanden in het Noorden, tot de IJsselmeerkust bij Lemmer en Stavoren in het Zuiden, letterlijk onder ons. Onderweg door onze mooie provincie ervaren wij elke dag de schoonheid van het landschap, de dorpen en de steden, maar met deze ballonvaart hadden we met ons groepje en een geweldige crew de overtreffende trap van schoonheid te pakken.

De meandering van waterloop “it Swin” tussen Reduzum en Grou, door een prachtig landbouwgebied bij Friens valt op. De Achmeatoren in de skyline van Ljouwert zien we goed, net als de Waddeneilanden en windpark Fryslân op het IJsselmeer. Daartussen prachtige oude dorpen, zoals Raerd en Boazum, en niet te vergeten de Zwette, die als een structuurlijn Snits mei ûs Haadstêd ferbynt. We voelen ons rijk, dat wij in zo’n prachtige omgeving mogen leven….

In de stilte van de lucht, zijn het toch de uitgestrektheid en de 50 kleuren groen van de weilanden en het landschap die de grootste betovering teweegbrengen. In combinatie met het rijke kleurenpalet die de Friese Meren en de mooie luchten met zonsondergang ons bieden, groeit het besef dat Fryslân een Blue Zone is. 

Waar de lucht en het water schoner zijn, de mensen minder stress hebben en gezonder zijn, we naar elkaar omzien, en gelukkiger zijn dan elders. Het is niet een droom, maar het is dichterbij dan ooit. In de dorpen en de steden is deze zomer volop vertier, terwijl de meren en de landschappen betoverend rustgevend en mooi zijn.

Laten we deze zomertijd onze Blue Zone vorm en inhoud geven, door naar elkaar om te zien en samen van deze vakantietijd te genieten. Met een knipoog zeg ik dat we de check van bovenaf alvast hebben gedaan. 

Geniet deze zomer van “It bêste lân fan d’ ierde”.

Partners