friesjournaal logo

Een paar jaar geleden voerde de overheid een campagne tegen de uitwassen in de samenleving. De strekking ervan was dat eenieder zijn of haar verantwoordelijkheid moest nemen. ‘De maatschappij, dan ben jij’, luidde de slogan waarmee de mensen in het land werden aangesproken. Sindsdien is dit besef aardig ingeburgerd.

Ook ondernemers kennen hun verantwoordelijkheid. Zij zijn vaak de aanjagers van goede initiatieven en ontwikkelingen. Wij als Fryslân Culinair willen niet achterblijven. Zo hebben we de opbrengst van ons eerste Trophy gegeven aan de stichting die de opvang van Oekraïense oorlogskinderen begeleidt. Het was duizend euro. Een bescheiden bedrag, maar alle beetjes helpen. Wij hebben ons steentje bijgedragen. De autorit was een groot succes en is voor herhaling vatbaar. De deelnemers genoten van een prachtige route door het Friese landschap. Dat we zoveel aan de instandhouding van ons platteland doen is voor iedereen profijtelijk. In de eerste plaats voor de inwoners zelf, maar ook voor de recreatieve gasten. En dus ook voor ons als horecasector. Op onze beurt doet Fryslân Culinair ook aan de ondersteuning waar het kan. Wij promoten Friese producten en wijzen op de bodemrijkdom hier en de lekkere streekproducten die er vandaan komen. Wij profiteren dus ook!

Tijdens onze mini-events laten wij mensen kennismaken met voedsel van eigen bodem. Dat kan rogge uit Gaasterland zijn, maar ook paling uit het IJsselmeer of de aardappelen uit de Friese kleihoek. 

Het volgende adres dat we gaan bezoeken is kaasboerderij de Nylander bij Workum. De familie Bokma gebruikt de heerlijke romige melk van de Jerseykoeien op de boerderij in It Heidenskip voor de eigen kaasmakerij. Daar wordt ook pure, rauwmelkse kaas gemaakt en verkocht. Proef dat eens!

Fryslân Culinair gaat met de tijd mee. Er is meer aandacht voor duurzaamheid en voor eettrends. Groente speelt een steeds belangrijke rol in de keukens. Vormden vroeger vlees en vis de hoofdmoot en waren groenten vooral de garnering, tegenwoordig krijgen groenten de plaats die ze verdienen en zijn ze dikwijls de spil in de samenstelling van een gerecht.

Laten we verder niet vergeten: wat we ook eten, vrijwel alles komt bij de boer vandaan.

Tjitte de Wolff, voorzitter Fryslân Culinair. 

Partners