friesjournaal logo

Nu al een week of drie lees ik op een televisie-krantensite dat Sietske Poepjes zich ernstig zorgen maakt over de energielevering aan de Provincie en aan Friese gemeenten. We hebben namelijk gekozen voor sancties tegen de Russen en voor het stoppen van gasboringen uit de Groningse bodem, en dan krijgen we het koud als het straks wat wintert.

       Vroeger hadden we enkele beglazing en lag de kamertemperatuur rond de 18 graden, er wás niet eens aardgas, maar toen werd er minder over gezeurd. Ambtenaren waren er toen ook nauwelijks. De paar die we hadden, werkten zich in het zweet, ook ’s winters. Dan heb je geen last van de kou.

       Waarom ik dat bericht van Sietske Poepjes al een week of drie lees, is mij een groot raadsel. Het komt zo vaak voorbij dat het wel een stopper lijkt op Leo of zoiets, een van onze lokale omroepen. Nu is het hommeles bij Leo, heb ik begrepen, dus kijk ik daar gretig naar. Voor je het weet zijn ze weer van het scherm en dan weet je helemaal niet waar je moet kijken.

       Vroeger las je een bericht niet meer als de krant met het oud papier weggedaan was, dat was elke week. Tenzij het zo belangrijk was dat je het uitknipte en bewaarde. Beppe Margje knipte mijn stukjes indertijd nog ijverig uit om ze in een album te plakken. Mem knipte ze uit om ze in een emmertje te stoppen, of een doos. En ik krijg soms nog een stukje dat iemand heeft uitgeknipt omdat het hem getroffen heeft. Wijzelf bewaren rouwadvertenties van onze geliefde overledenen niet eens meer. Die staan immers wel op Mensenlinq.

       Maar dat gemeente- en provincieambtenaren het komende winter wel eens koud kunnen krijgen als ze achter dubbel glas in een onverwarmde ruimte moeten werken, dat bericht bewaart de lokale televisie voor me. Wist u dat mensen ook warmte afgeven? Onze lichamen zijn 37 graden. Als je daar twintig van in een ruimte stopt, heb je een grote kachel. Na verloop van tijd is het dan lekker warm, zeker als je er een paar waxinelichtjes bij aansteekt. En een haard natuurlijk, zoals ze vroeger hadden. Op hout uit de Oekraïne, want daar ligt genoeg, zie ik dagelijks voor de tv.

       Mark Rutte maakt zich er al lang niet druk meer om. Die wijst de ene keer naar Europa, de andere naar de Verenigde Naties, dan weer naar de gemeenten en dan eens naar de provincie. Zo’n VVD’er heeft het goed voor elkaar. Zoals Odysseus indertijd tegen de cycloop zei: ‘niemand heeft je oog uitgestoken’. Dus hoef je je er ook niet druk over te maken. Welnee, trekkers leggen het verkeer plat, treinen rijden niet, vluchtelingen slapen buiten en Sietske Poepjes krijgt het, samen met Arno Brok en Avina Fokkens, koud. Wie er wat van zegt, krijgt een extra hoge belastingaanslag omdat het verkeerde hokje is afgevinkt. Boete!

       Verder gaat het heel best in dit land, want Max Verstappen wordt wereldkampioen. 

Partners