friesjournaal logo

Er verschijnt een stortvloed aan opiniestukken in de media dat we geen zuivel meer moeten consumeren. Dat zou niet zo gezond zijn als wordt beweerd. (Dier & Recht). Waarom schrijven deze mensen niet dat chips en ijs ook niet zo gezond zijn? Al komen deze producten uiteindelijk ook bij de boer vandaan. 

Wakker Dier heeft zelfs een spotje op tv waarin zuivel als ‘niet zuiver’ wordt bestempeld. Een campagne die men betaalt van subsidiecenten die door belastingbetalers worden opgehoest. Het kan allemaal in dit land.

De criticasters hebben het veelal gemunt op melk en kaas. Harriet Duurvoort laat in de Volkskrant weten dat sinds ‘de scheldboeren’ voor haar nepvlees het nieuwe normaal is. Tsja, die worden ook gemaakt van ingrediënten die op boerenland groeien. Wat een hysterie. 

Natuurlijk moeten we gezond eten en dat mag best gestimuleerd worden. De zorg raakt overbelast door een ongezonde leefstijl van mensen. Meer groenten, minder vlees wordt gepropageerd. Prima, maar vlees, mits van goede kwaliteit, kun je zeker ook tot gezonde voeding rekenen. Gasten van Fryslân Culinair waarderen het vlees hoog en ze hebben er baat bij want vlees bevat gezonde vitamines en mineralen die minder in andere producten aanwezig zijn.

Hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact (in het bijzonder in de zorg) aan de Universiteit Leiden, Jet Bussemaker, oud-minister, kwam onlangs met die eeuwige dooddoener dat gezonde voeding zoals groente duur is en om die reden niet zo gauw wordt gegeten door mensen uit de volkswijken. Ze trekt een vergelijking met een zak chips. Maar die kost op z’n minst 1,75. Daar heb je ook broccoli, bloemkool, bosui, wortelen, aardappelen, alle soorten kool, uien, sperziebonen en noem maar op voor. Het is schandelijk. Groenten hoeven dus helemaal niet goedkoper te zijn zoals zij beweert. Moet de boer het weer belijden zeker? Om geen appels met peren te vergelijken een weegschaalhypothese: een kilo chips kost ca. 4,50, hetzelfde gewicht in aardappelen kost ongeveer een kwart daarvan. Groenten zijn alleszins betaalbaar, mevrouw Bussemaker. Dus stop maar met zielig doen.

Eet een hutspot, ik verheug me er nu al op als ik in het najaar uit eten ga. Thuis kook ik het graag want het gaat makkelijk en snel. Harstikke lekker als je paprika’s aan de wortelen en aardappelen toevoegt (€ 1,75 per persoon). Dan heb je niet eens vlees nodig. Bovendien spotgoedkoop voor een gezinsmaaltijd. Dankzij de hardwerkende boer. Neem gerust kwark of yoghurt na. Op je gezondheid!

Partners