friesjournaal logo

De herfst is een heerlijk seizoen om de natuur in te trekken. Veel bomen en struiken hangen vol met eetbare bessen, veel planten zijn alweer uitgelopen en met wat geluk vind je eetbare paddenstoelen. Maar pas daarbij wel goed op want veel paddenstoelen zijn niet eetbaar of giftig.  

Wie de wereld van het wildplukken wil ontdekken en onder andere akkerkool, gewone raket en vogelmuur wil leren kennen, kan deelnemen aan cursussen. Dat kan ook online. Zo geeft In Het Wilde Weg een herfstcursus eetbare wilde planten. Men blijft echter niet achter de computer zitten. Wildplukkers Tim en Leah sturen je naar buiten, waar je zelf op zoek gaat naar (eetbare) planten. Tijdens opdrachtenwandelingen word je uitgedaagd om zelf naar planten te gaan kijken en ze te bestuderen. Waar groeien ze? Hoe zien ze eruit, hoe voelen en ruiken ze? Kun je ze eten? 

Daarnaast leer je aan de hand van PowerPoint-presentaties, foto’s, filmpjes, thuisopdrachten, online plantenquizzen en enthousiaste verhalen van Tim en Leah de wondere wereld van het eten uit de natuur kennen. Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Aan welke kenmerken kun je ze herkennen? Hoe onderscheid je ze van andere planten? Welke geneeskrachtige eigenschappen hebben ze? Welke planten zijn giftig?  Ontdek de gezonde en heerlijke planten die volop langs het pad, in het veld, in het bos of in jouw tuin staan. 

Ook voor de gevorderde wildplukkers komen interessante onderwerpen aan bod. Zo leer je een geneeskrachtige oxymel maken van duindoornbessen en een kruidenzout van wilde wortels. Interessant en zeker aan te bevelen.

Meer kennis van de natuur leidt niet alleen naar meer natuurbeleving maar ook naar meer waardering voor voedsel en voor de gastronomie.

Albert van Keimpema

Partners