Ik ben van mening dat een beschaafd land altijd vervolgden van waar ook ter wereld moet toelaten en politiek asiel moet verlenen, ongeacht hoeveel het er zijn. Daar is een instrumentarium voor nodig, ook geld en ook huisvesting.
Toch heb ik als één van de vier onder 31 raadsleden tegen een voorstel gestemd om een locatieonderzoek naar een asielzoekerscentrum (AZC) te starten. Alleen al omdat de vraag niet werd voorgelegd of de raad überhaupt een AZC wil. En daar begint het toch mee? Je wordt als raad buitenspel gezet. Een AZC is een heilige koe en dus komt die er, alleen is nog de vraag waar en ook hoeveel mensen er worden opgevangen.
Ik had nog een tweede reden om tegen te stemmen: Nederlandse AZC’s zijn er niet voor vervolgden maar voor het op gang brengen en houden van enorme migrantenstromen. Daar schuilen machtige criminele smokkelnetwerken achter. Of de gammele bootjes Europa nu wel of niet bereiken, dat zal ze een zorg zijn. Hoe meer er verdrinken, hoe beter het voor ze is. Er komen toch wel nieuwe klanten die grof betalen voor de worst die ze wordt voorgehouden.
‘Wij nemen onze verantwoordelijkheid,’ zei Johan Dijkstra van de PvdA. Die neemt hij juist niet.
Dit jaar zal er weer een stad zo groot als Leeuwarden bijkomen. Dit kan sociaal, maatschappelijk, financieel en economisch niet goed gaan. Dit is waanzin, zo geeft ook demograaf Jan Latten aan. Onze AZC’s werken als een magneet op gelukszoekers, die het natuurlijk ook niet kunnen helpen en wier migratiewens legitiem is.
Bij ons in de raad liet FNP’er Jan Volbeda weten dat het nieuw te bouwen AZC geïntegreerd kan worden in een nieuwbouwwijk. Dat vindt hij een win-winsituatie. Welja, we laten nieuwbouw op slot zetten vanwege stikstof maar als het om een AZC gaat, is dat geen probleem en gaan we gezellig meeliften. Volbeda schetste een utopisch beeld van bij elkaar op bezoek komen, Friezen die snert koken voor de nieuwkomers en bij de buren couscous eten. Je zou erom kunnen lachen, maar het is bloedserieus. De motie van de FNP werd door negen van de elf fracties aangenomen!
Alleen om dit allemaal live mee te beleven, maakt een raadslidmaatschap een bijzonder avontuur. Ik ga over drie jaar misschien nog wel voor nog een termijn.
Niet alleen bij ons ligt de humor in de raadszaal. In Harlingen, de enige stad die overeind bleef in de gemeentelijke herindeling omdat Ouwe Seunen sowieso niet integreren, kreeg burgemeester Ina Sjerps de lachers op haar hand. Zij wil een nieuwe ambtsketting omdat de huidige niet fijn zit en prikt. Kosten: 12.000 euro. Heeft de zilversmid ook weer wat werk, zo moet je het zien, dan blijf je positief.
Kosten maken is een sport in gemeenten, merk ik. In De Fryske Marren is een gedragsprotocol opgesteld. Iedereen was voor, ik was weer eens tegen. Het protocol is een open deur en totaal niet aan de orde want ieder raadslid moet bij de installatie de eed afleggen of de belofte doen. Elk normaal opgevoed mens weet hoe het hoort. Over omgangsvormen gesproken: daar valt nog wel wat over te zeggen. Om de haverklap wordt in de raadszaal misbaar gemaakt of geginnegapt. Niet netjes. Ik mocht er van ChristenUnie-collega Sytze Holtrop niks van zeggen want ik was niet aanwezig op de avonden dat we over de inhoud mochten meepraten, maar ik volsta met mijn belofte. Toen ik mijn motivering gaf en zei dat ik mij niet gebonden voel aan het arbitraire protocol, zei de burgemeester dat ik dan de wet overtreed! Het moet niet gekker worden.
Oh ja, de kosten van dit epistel van een paar A-viertjes, dat je zo van internet kunt plukken: 60.000 euro. Maar dan is het ook door Berenschot geschreven. Ik had het graag voor duizend euro gedaan.
Tot slot nog even de mast die McDonald’s Joure graag wil. Er staat eentje van 16 meter en de aanvraag twee jaar geleden was eentje van 30 meter. Overal in Nederland staan langs de snelwegen McDonald’s-masten van die lengte. Echter, door ex-raadslid en jurist Henk Alderse Baas (CDA), hij woont aan de overkant, werd de aanvraag afgewezen, terwijl McDonald’s meegewerkt en meebetaald had aan de reconstructie van het knooppunt (parkeerterrein, station, rotonde). Alderse Baas noemde McDonald’s een ‘hamburgertent die een gevaar voor de volksgezondheid vormt’. En dan heb je het over een supersociale werkgever die jeugd en allochtonen een kans geeft. Ronald Zuiderveld van McDonald’s Joure/Lemmer spande een rechtszaak aan en u raadt het al: die verloor de gemeente. De rechtbank in Groningen oordeelde dat de raad een onrechtmatig besluit had genomen. De grote meerderheid van tegenstemmers staat in hun hemd. Dat het twee jaar lang nutteloos procederen weer tijd en geld heeft gekost, daar hoor je niemand over.
Als we maar pootjes geven en ons aan het protocol houden.