AMSTERDAM – Fokke de Jong (45) maakt het maatpak toegankelijk voor iedereen. De jongste telg uit een Fries dierenartsgezin in Drachten, bouwt aan een kledingconcern dat wereldwijd inmiddels 125 winkels telt. Aan de Amsterdamse Zuidas realiseert hij een nieuw hoofdkantoor dat door de jonge Deense, wereldberoemde toparchitect Bjarke Ingels van BIG is ontworpen. Want als Fokke wat in zijn hoofd heeft, dan moet het ook groot en goed. Zijn vader zei altijd: wat je doet moet je goed doen. Die woorden zijn blijven hangen bij Fokke, wiens vermogen door zakenblad Quote op € 260 miljoen wordt geschat.

WINSUM – De fierljeppers dreigden uit de polsstok te waaien op het Fries kampioenschap in Winsum. Vandaar dat de organisatie besloot om de wedstrijd uit te stellen en van zaterdag naar zondag te verschuiven. Dat was een primeur in de fierljephistorie. Kampioen bij de mannen werd Nard Brandsma uit Workum. Hij sprong op de Winsumer schans 21.68 en volgde Ysbrand Galama op. Bij de vrouwen ging de winst naar Marrit van der Wal.

DOKKUM - Met trots werd het eigen bier voor de Admiraliteitsdagen gepresenteerd: de Friesche Pinas. De Friesche Pinas was eens het vlaggenschip van de Dokkumer Admiraliteit. Het IPA-bier dat deze naam nu draagt is bedacht en ontwikkeld door Beau de Bruin in samenwerking met Brouwerij Dockum. Beau organiseert namens de activiteitencommissie van de Admiraliteitsdagen al voor het derde jaar op rij het Bierfestival.

LANGWEER – Hoezeer een familie kan hechten aan een boot bewijst het verhaal van de Wybenga’s die al decennia een zomerhuisje hebben op de Goudkust bij Langweer. Wijlen Henk Wybenga, een aannemer uit Leeuwarden, verkocht in 1969 voor 3.000 gulden zijn 30m2 met zeilnummer 22. Zijn interesse was verschoven naar zeezeilen, vandaar. De verkoop werd door zijn zonen Romke (62), Erik (60) en Peter (55) betreurd. Toen het schip te koop kwam waren ze er als de kippen bij om het weer in eigendom te verwerven. 

Erik kwam er achter dat de 22 in Bilthoven lag en te koop stond.

HINDELOOPEN – Een van de meest typische streekproducten in Friesland is verse schapenkaas (niet te verwarren met harde schapenkazen), ook wel de ‘Mozzarella van Fryslân’. Voor Fryslân Culinair aanleiding om ze op de jaarlijkse streekproductverkiezing in Hindeloopen te proeven. Vijf provinciale schapenkaasmakers dongen in deze Bêste Farske Fryske Skieppetsiis verkiezing mee om de Joop Braakhekke Bokaal, genoemd naar de in 2016 overleden kookgek die ambassadeur was van Fryslân Culinair. Winnaar werd de biologische schapenboerderij De Zeekraal in Oosterend op Terschelling.

JOURE – Gouden jubilea komen vrijwel niet meer voor in het bedrijfsleven. Vijftig jaar in dezelfde job op dezelfde plek: het zal de hoppers van vandaag de dag hooglijk verbazen. Maar het bestaat nog steeds. In Joure trad Andries Mienstra toe tot de jubileumvijftigers van Douwe Egberts en staat Albert Brouwer (66) een halve eeuw aan de BP-pomp naast de Jumbo die wordt geëxploiteerd door Slump Oil. Hij organiseerde zelf een feestje in ’t Haske waar familie, vrienden en klanten hem kwamen feliciteren.

Aan stoppen denkt Albert nog steeds niet: ‘Waarom zou ik? Ik heb leuk werk en ik mag graag met mensen omgaan.

DOKKUM – Top-chef Michael Roest (50) gaat verder in restaurant De Waard van Dokkum, onderdeel van hotel de Abdij van Dokkum aan de Markt dat komend voorjaar de deuren heropent. Roest stopt per 1 januari met zijn zaak in Ternaard. Hij heeft er ruim twaalf jaar gekookt. Hij groeide uit tot een van de beste chefs in het Noorden en wordt hoog gewaardeerd door de bekende NRC-gastronomierecensent Joël Broekaert.

‘Ik was toe aan een nieuwe omgeving, aan een nieuwe uitdaging en een nieuw avontuur,’ aldus Roest. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring waarvan twintig jaar als chef. Roest neemt zijn maître Salvatore Apuzzo mee naar Dokkum,

DEN HAAG – Een aspergediner was er als politieke lobby al in Den Haag (op initiatief van Limburg), een wilddiner eveneens (Overijssel), maar een Waddendiner is nieuw. Tien jaar na de erkenning van het Waddengebied als UNESCO-werelderfgoed initieerden de provincie Fryslân, Groningen en Noord-Holland een speciaal Waddendiner, bereid door het Waddenrestaurant bij uitstek Zuiver Vlieland. 

Politici, bestuurders, lobbyisten en anderen waren uitgenodigd voor het diner in de sociëteit Nieuwspoort dat aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over de Wadden werd gehouden. Besproken werd de oprichting van een autoriteit die structuur

BEETSTERZWAAG – Het zonovergoten Zomerconcert Lauswolt van het Noord-Nederlands Orkest (NNO) werd ingezet met de klassieke, prachtige natuurmuziek van Wagner en Tsjaikovski. Dat paste geheel met het licht ruisen van de lommer en de vogelzang uit de bomen. De vijftiende editie was wederom een cultureel hoogtepunt. Het grootste society-event van onze provincie kreeg de entourage die erbij past.

Hoofdgasten waren commissaris Arno Brok en de aanstaande burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma en zijn vrouw Marijke Geertsma. Maar er liepen veel meer pommeranten rond zoals vastgoedman Cor van

KOLMEERSLAND – De verbinding met het Kolmeersland (Starteiland) in het Sneekermeer is een stuk verbeterd met de nieuwe elektrische pont De Sweagen. De capaciteit om in één oversteek mensen over te zetten is daarmee verdubbeld: van 60 naar 120 man. Voor de zeilsport op het Sneekermeer is de nieuwe pont een uitkomst want boottrailers kunnen nu linea recta van de Potten naar zeilcentrum De Roerkoning worden getransporteerd. 

De pont is groot genoeg voor kleine vrachtwagens (voor materiaalvervoer en bevoorrading), en dus ook voor caravans en campers. Die mogen alleen tijdens zeilevenementen op het eiland staan tot een maximum van

TACOZIJL – Het bezoek aan het Woudagemaal bij Lemmer overtreft alle verwachtingen. 

‘Ruim zeven jaar na de opening van het bezoekerscentrum hoopten we van 7.000 naar 25.000 bezoekers per jaar te groeien, maar het zijn er veel meer geworden. Wij trekken gemiddeld tussen de 35.000 en 40.000 mensen,’ zei directeur Hilda Boesjes-Beljon, die op 27 mei de 300.000ste gast mocht verwelkomen. Dat bleek Evelyn Baumeister uit Ingersheim (Duitsland) te zijn. Zij kreeg van Hilda een fraai, handgemaakt koperen oliekannetje, dat ook wordt gebruikt bij het geolied laten draaien van het oudste en grootste nog

ORANJEWOUD – Ook Grand Café 1834 van hotel Tjaarda heeft nu zijn eigen speciaalbier: Woudster. Dit vorstelijke bier is een ode aan Oranjewoud en de Oranjes die er in de 17eeuw hun lustoord stichtten. Je moet dat natuurlijk kunnen proeven en dus is in deze Woudster Oranje Tarwe op basis van Amerikaanse hopsoorten sinaasappelschil verwerkt. Dat heeft geresulteerd in een licht, fris en toch karaktervol bier, speciaal gebrouwen voor Tjaarda waar steeds vaker werd gevraagd of er ook een speciaal lokaal bier verkrijgbaar was. Welnu, die gast kan nu proosten: tsjoch!

Drie jaar geleden werd bij de opening van het vernieuwde Grand Café 1834 door

SNEEK –  De ‘jongens van Veenema’ konden een lach niet onderdrukken toen gesteld werd dat zij steeds meer in de olie raken. Aan de andere kant: ze spelen in op de duurzame trend van schonere brandstoffen. De werkelijkheid is dat aan hun handel in olie, chemicals en energie weer een nieuw Esso-tankstation wordt toegevoegd. Bij de rotonde aan de entree van Sneek vanuit zuidelijke richting is daar onder leiding van heibaas Pieter Kamstra van Gerbrandy BV Wommels op ouderwetse wijze symbolisch een houten paal geslagen. Ter plaatse kunnen daar straks naast de gebruikelijke brandstoffen, ook groen aardgas en blauwe diesel

DOKKUM – Van Sinderen Interieurs heeft een nieuwe locatie en een nieuwe naam: Studio DOK. In de vroegere bewaarschool aan de Kerkstraat op een prachtplek in de binnenstad, waar vele jaren kleuteronderwijs werd gegeven, heeft Bart van der Zant een bijzondere conceptstore ondergebracht: advisering in en levering van kwaliteitsinterieurs, tapijten (Claires Carpet) en ouderwetse maar tevens hippe platenspelers en elpees (Vintage Vinyl & Audio), een hobby die hij nu professioneel aanpakt. Een inspirerende plek voor wie op zoek is naar een bijzonder interieur en meer.

Bij Studio DOK kun je terecht voor de aanschaf van kwalitatief

HEERENVEEN – De familie Van der Meer van Ida Visservice heeft zich aangesloten bij de HANOS en beëindigt daarmee de activiteiten in Joure. Sijtse van der Meer gaat mee over naar de horecagroothandel in Heerenveen waar hij samen met Dirk de Jong de visafdeling runt.

Het familiebedrijf startte in 1985 in Grou. Moeder Ida wilde wat om handen hebben en begon een viswinkeltje. Haar man Siep zat toen nog bij de Keuringsdienst van Waren. Later, toen het steeds drukker werd en er in Heerenveen een winkel werd geopend, trad hij ook toe tot het bedrijf, evenals de zonen Sijtse en Ritske. Op een gegeven

AMSTERDAM – Wij eten ondanks een toenemende bewustwording nog steeds te veel, te vet, te zoet, te veel vlees en teveel bewerkt, industrieel voedsel en we gooien te veel voedsel weg. Kortom, het kan nog een stuk gezonder. Iemand die zich daar sterk voor maakt is de frêle Friezin Rens Kroes (32). Op het gebied van voeding is zij een ster geworden. Haar invloed is groot. Zo groot, dat zij als foodinfluencer (360.000 volgers op Instagram) door de Rabobank is ingeschakeld voor de campagne Food Forwardvoor meer gezondheid en minder verspilling. Afgelopen voorjaar was ze op een boerenmeeting in Jirnsum om de aandacht op de campagne

SNEEK – Een voetbalwedstrijd die legendarisch werd – niet om de heroïek of het resultaat en de acties – maar omdat na afloop een razzia werd gehouden; dat was het treffen tussen de districten Noord en West op 21 mei 1944 op het terrein van LSC 1890 aan de Leeuwarderweg in Sneek. Een ideale fuik voor de Duitsers die steeds meer dwangarbeiders nodig hadden voor de oorlogsmachinerie. De dag van de razzia werd met een boekpresentatie en een wedstrijd opnieuw beleefd.

Aan toeschouwers geen gebrek. Tienduizend man bevolkten het sportpark, waarschuwingen van familie negerend. Men wilde de grote ster Abe Lenstra zien, die voor Noord

SNEEK – De Weduwe Joustra is uit de rouwperiode en ze is weer onder de mensen. Zo mag je de wederopbouw van de Sneker beerenburgfabrikant na het faillissement in 2016 van het toenmalige moederbedrijf Dirkzwager wel schetsen. Weinig mensen wisten dat trouwens: dat de Weduwe niet zelfstandig was. Directeur Heleen Sonnenberg, in de voetsporen getreden van vader Jaap en de zesde generatie aan het roer, was het gezicht van de distilleerderij annex monumentale slijterij en proeflokaal aan het Kleinzand. 

Het faillissement van Dirkzwager als gevolg van boekhoudfraude bij dochterbedrijf Mitra kwam als een donderslag bij heldere hemel en

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen